Endometriyal hiperplazi nedeni olarak eksojen östrojen tedavisi ya da endojen östrojen fazlası saptanırsa öncelikle östrojen kaynağı ortadan kaldırılmalıdır.
Endometriyal biopsi sonucunda histo-patolojik olarak anormal endometriyal proliferasyon gösteren bir lezyon ortaya çıkmışsa; klinisyenin 3 tedavi seçeneği mevcuttur:
1. Progestin tedavisi (Ağızdan , Enjeksiyonla veya Progesteron Salgılayan RİA – Mirena’da düşünülebilir)
2. Endometrial Ablasyon
3. Histerektomi
Eğer lezyon hiperplazi ise ve sitolojik atipi yoksa tedavide progestin tedavisi verilmelidir. Bu yaklaşımın tek istisnası postmenopozal dönemde rastlanabilecek basit hiperplazilerde endometrium stimulasyonuna neden olabilecek bir kaynak bulunamazsa hiperöstrojenik ortama bağlı gelişebilecek adenokarsinomu önlemek açısından hedef organın çıkarılması amacıyla histerektomi yapılır. Kompleks ve atipik hiperplazilerde endometriyal ablasyon kontrendikedir.
Atipik hiperplazilerde yaklaşık %20 olasılıkla karsinom gelişimi olacağından ayrıca bir kısım karsinomla beraber bulunabileceğinden postmenopozal dönemde histerektomi gerekir.
Fertilite isteği olan genç atipik hiperplazili olgularda ilk yaklaşım şekli progestin tedavisidir. Bu şekilde genç kadınların %30 u gebe kalıp doğum yapabilmektedir. Progestinlerle bazı iyi diferansiye karsinomlarda bile regresyon mümkündür.
Eğer progestin tedavisinden beklenilen cevap oluşmazsa histerektomi yapılmalıdır. Atipik hiperplazili olgularda histerektomi sırasında eş zamanlı bir endometrium adenokarsinomunu atlamamak için uterusun bir patolog tarafından usülünce açılıp frozenla çalışılması gerekir.