Serviks karsinomunda başlıca semptom vaginal kanamadır. Başlangıçta kontakt intermitant, intermenstrüel olan kanamaler ileri safhalarda spontan bol kanama şekline dönüşür. Hatta serviks karsinomunda ölüm nedenlerinden biridir. Postmenapozal devrede de erken evrelerde de kanama görülebilir.
Nekroza bağlı olarak hastalığın başlangıcında tedavi ile geçmeyen bir akıntı, sonraları kanamanın da ilave olmasıyla et suyu görünümüne dönüşür.
Diğer bir semptom ağrı olup ileri safhalarda morfin kullanılmasını da gerektirebilir. Ağrı lenf yollarının tıkanması , sinir uçları ve sinir pleksuslarının tutulumuna bağlıdır. Ayrıca üreter ve kalın barsak tutulumu sözkonusu olduğunda bu bölgelerde de obstrüksiyona bağlı ağrı görülebilir. Siyatik tarzında olan ağrı ve bir bacakta ödem oluşması hastalığın ileri evrede olduğunun bir belirtisidir.
Diğer bir semptom da ileri evrelerde ölüm nedenlerinden biri olan üriner sistem bilhassa üreter tutulmalarına ait bulgulardır.
Invazif karsinomun erken evrelerinde güçtür. Ancak sitolojik tarama veya rutin kolposkopik muayene esnasında konulabilir. Çıplak gözle spekulım muayenesinde erken invazyon aşamasında teşhis koymak hemen hemen imkansızdır. İnvazyon ilerledikçe hem semptomlarda hızlı bir ilerleme görülür. Hemde spekulum muayenede bilhassa eksofitik lezyonları görmek kolaylaşır. Endoservikal lezyonlarda fıçı serviks gibi karakteristik görünümler ancak ileri evrelerde ortaya çıkar.
Erken invazyon serviks kanserinde tanı kolposkopi ve biyopsi ile konur. Diğer bir tanı ve invazyon derinliğini gösterme açısından doğru sonuç veren konizasyondur. Serviksin premalign ve malign neoplazilerinde LEEP veya laser konizasyonunun tanıda yeterli incelemeyi sağladığı son neşriyatlarda ileri sürülmekteysede, bizim deneyimlerimiz şüpheli olgularda soğuk konizasyonun termal etkisinin olmaması nedeniyle daha uygun bir seçenek olacağı doğrultusundadır.